Het is inmiddels bijna 2 jaar geleden dat Christiaan vertrok voor een tocht die 35 á 40 dagen had moeten duren naar de top van de Dhaulagiri in de Himalaya, Nepal. Sinds 16 mei 2016 wordt hij echter vermist.

Zijn er nog zoekopties?
Wat doe je als je bijna 2 jaar na dato wordt uitgenodigd bij het Landelijk Bureau Vermiste Personen? Zijn er nog zoekopties? Is er nog iets over het hoofd gezien? Op 14 maart jl. bezochten Margreet, Pieter, Elke, Ruben, John, Marlies en Tobias het bureau met deze vragen in hun achterhoofd. Het was goed om verschillende zaken rond de vermissing van Christiaan nog eens door te spreken, maar er kwamen geen nieuwe inzichten naar boven. Wel was er een duidelijk advies: hou de zoektocht levend. In dit bericht kijken we terug op het afgelopen jaar en kijken we vooruit hoe we invulling kunnen geven aan dit advies.

Uitzending Break Free
Inmiddels zijn de uitzendingen van seizoen 2018 van Break Free bij BNNVARA te zien. Iedereen die vorig jaar zo heeft meegeleefd met de zoektocht zal ongetwijfeld hierdoor terugdenken aan de uitzending van 23 maart 2017 die in het teken stond van Christiaan. Met een grote groep familie, vrienden, collega’s en betrokkenen keken we de uitzending, vooraf gegaan door een uitgebreide uiteenzetting van Paul en Ruben over hoe zij de zoektocht hadden aangepakt. Wat bijzonder om te zien hoeveel mensen elkaar die avond opzochten om samen de uitzending te bekijken: een hommage aan Christiaan. Onze Chris die al van jongs af aan in hijskranen klom, later altijd op weg was naar weer een volgende klim en daarin vaak de verbindende persoon was die altijd mensen mobiliseerde om mee te gaan. De zoektocht waar zoveel mensen maanden intensief in hadden meegeleefd kwam nog dichterbij door de beelden van Paul, Ruben en Michel die op zoek gingen in Nepal. Terwijl de beelden van de Dhaulagiri langs kwamen zal bij veel mensen een rare gedachte door het hoofd zijn geschoten. “Zouden ze hem vinden…?” Zo intens voelde het meeleven in de zaal. Na de aflevering bleef het stil. Alsof er op dat moment een collectief besef binnenkwam dat Chris nu echt vermist is en we geen idee hebben waar hij is…

Bekijk hier de aflevering van Break Free over Christiaan terug

Verwerken van het gemis van Christiaan
Het afgelopen jaar zijn er een aantal kleine gelegenheden geweest waarin familie en vrienden in verschillende samenstellingen elkaar hebben opgezocht om stil te staan bij het gemis van Christiaan. Herman Peter schreef bijvoorbeeld het afgelopen jaar het lied “Up Hill”.

Iedereen geeft zijn eigen vorm aan het gemis, met zijn eigen conclusies. Wat iedereen echter gemeen heeft is de liefde voor Christiaan, die bij zoveel mensen een onvergetelijke indruk heeft achtergelaten.

Artikel Margriet: interview Margreet
In Margriet editie 22 van 2017 werd Margreet Wilson geïnterviewd over de vermissing van Christiaan. In het artikel vertelt ze hoe haar leven op haar kop gezet werd en ze voortdurend heen en weer geslingerd wordt tussen hoop en vrees en nog altijd wacht op een duidelijk antwoord.

Lees hier het interview

Vooruit kijken: De zoektocht levend houden
Het is lastig om de zoektocht levend te houden als er geen concrete ideeën zijn voor een nieuwe zoekactie. Het heeft geen zin na zo’n lange periode naar sporen te zoeken. We hopen voornamelijk dat, mochten er in de toekomst sporen / bezittingen van Christiaan gevonden worden in het gebied, de lokale mensen of klimmers dit zullen linken aan Christiaan en dat wij dit te weten komen.

Concreet krijgt “de zoektocht levend houden” dan ook als volgt invulling: Er zijn redelijk veel mensen die in de tracking seizoenen het gebied doorlopen waar Christiaan ook heeft gelopen. We willen hen er op blijven wijzen dat Christiaan wordt vermist. Christiaan staat vermeld op missingtrekker.com. Daarnaast willen we zijn foto, gegevens en paklijst op verschillende plekken neerleggen, zoals Italian camp (het kamp op 3660m waar Christiaan vermoedelijk naar op weg was) en het politiebureau in Beni.

Financiën
Het bestuur van de Stichting Red Christiaan Wilson denkt er daarnaast over na hoe het op een verantwoorde manier kan omgaan met het nog beschikbare bedrag van ongeveer 10.000 euro. Als er vanuit Nepal bericht komt rondom de vermissing, biedt dit bedrag uiteraard de mogelijkheid om nieuwe initiatieven financieel te ondersteunen. Naast het ondersteunen van de zoektocht is een ander doel van de stichting het (financieel) ondersteunen van welzijnsprojecten in Nepal. Hiervoor is 7.200 euro beschikbaar (de 10% van het gedoneerde bedrag die besteed zou worden aan een lokaal initiatief). De komende periode wordt onderzocht op welke manier dit het beste gedaan kan worden. We houden je hierover op de hoogte.

Mocht je willen of kunnen helpen om de informatie over Christiaan in Nepal te verspreiden, of heb je andere tips, laat het ons weten via het contactformulier.